Historie

Historie

Al 70 jaar persoonlijke aandacht

70 jaar Stichting Patiëntenzorg Antoni van Leeuwenhoek in vogelvlucht

Oprichting – Op 17 februari 1949 richtte mevrouw Van Eeghen-Boreel het Dames-Comité van het Nederlandsch Kanker Instituut op. Ze was geïnspireerd door een bezoek aan het Royal Cancer Hospital in Londen. Op de bestralingsafdeling werd ze getroffen door het werk van een groep vrijwilligers die extra persoonlijke zorg boden aan patiënten en dit wilde zij graag opzetten met enkele vriendinnen.

Ontvangst patiënten – Van maandag tot en met vrijdag ontvangen zo’n 55 vrijwilligers patiënten en hun begeleiders met koffie, thee, limonade en soep. Dit is sinds het begin van het Dames-Comité onveranderd! Al zijn de koffiekopjes nu papieren bekertjes. Natuurlijk bieden de vrijwilligers een luisterend oor voor een serieus gesprek of een gezellig praatje. Juist deze persoonlijke, niet professionele betrokkenheid vinden de vrijwilligers erg belangrijk en wordt bijzonder gewaardeerd door de patiënten. Dit is sinds het begin van het Dames-Comité in 1949 onveranderd!

Verschillende diensten – Door de jaren heen bieden de vrijwilligers verschillende diensten aan. Er is een uitgebreide collectie reproducties waaruit patiënten een keuze kunnen maken voor hun kamer. Ook bestaat de mogelijkheid om iets te kiezen uit de goed gesorteerde bibliotheek of een rijdend winkeltje met een aantrekkelijk assortiment.

Badhuis voor de verpleegkundigen – In de jaren ’50 hadden veel Amsterdammers thuis nog geen bad of douche. De verpleegkundigen kregen een abonnement op het badhuis. En voor de ontspanning lagen er wekelijks twee vrijkaartjes klaar bij de Amsterdamse theaters, hier konden de verpleegsters van het Antoni van Leeuwenhoek bij toerbeurt gebruik van maken. Maar ook de koffiekamers van de verpleegkundigen werden aangepakt. Tegenwoordig draagt de stichting onder andere bij aan de kosten van symposia.

Zeg ’t met bloemen – De stichting voorziet wekelijks de centrale hal, het activiteitencentrum, de radiologiepoli en het stiltecentrum van prachtige, kleurrijke bloemen. Ook de orchideeën op de balies van de poliklinieken worden door de stichting verzorgd. Een vriendelijke sfeer is van groot belang!

Vrijwillige bijdragen – Al sinds 1949 zorgt de stichting zelf voor alle financiële middelen. Het achtkoppige Dames-Comité organiseerde bazaars, benefietconcerten en andere inzamelingsacties. Nu verkoopt de stichting de Antoni van Leeuwenhoek bloembollen en ontvangt zij bijdragen van kleine en grote donateurs. Ieder bedrag is welkom.

Narcisbericht – De communicatie naar de donateurs en belangstellenden heeft zich uitgebreid met een Narcisbericht naast het jaarverslag dat wat zakelijker is. Daarnaast heeft de stichting ook een Facebookpagina!

Fusie – In 1988 werd het Dames-Comité omgedoopt in Stichting Patiëntenzorg Nederlands Kanker Instituut. En sinds 2014 is de naam gewijzigd in Stichting Patiëntenzorg Antoni van Leeuwenhoek omdat de werkzaamheden immers in dit ziekenhuis plaatsvinden. Tegelijkertijd kwam een fusie tot stand met Stichting ter verspreiding van bloemen, vruchten en lectuur in de ziekenhuizen in Amsterdam. Deze laatste stichting is in 1882 opgericht en had onder andere tot doel om in een aantal Amsterdamse ziekenhuizen op de verpleegafdelingen bloemen en vruchten uit te delen en boeken uit te lenen aan patiënten. Het was een van de eerste vrouwenverenigingen in Amsterdam. Met het motto van een van de eerste boekendames in gedachte: “Als je maar één patiënt gelukkig hebt gemaakt, dan was het een waardevolle ochtend,” deden en doen de vrijwilligers hun werk. Elke maandagochtend gaat een vrijwilliger, met een volgeladen boekenkar met een gevarieerde selectie uit onze bibliotheek, langs alle kamers.

De narcis – De vrijwilligers van de stichting zijn herkenbaar aan een badge met een narcis. Het embleem, de daffodil, werd door het Dames Comité overgenomen van de groep vrijwilligers in Canadese kankerziekenhuizen. Door de jaren heen is de narcis iedere keer een beetje aangepast.

In 2013, precies 100 jaar na de oprichting van het Antoni van Leeuwenhoek, feliciteert het bestuur van de stichting de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek met een bijzondere narcis. De narcis met de naam Antoni van Leeuwenhoek is speciaal gekweekt door ‘Fluwel bollen’ en werd bij dit lustrum ten doop gehouden. Ieder voorjaar bloeit de Antoni van Leeuwenhoek weelderig, ook in de tuin van het Antoni van Leeuwenhoek.

Speciale middagen – Met Kerstmis en Pasen delen de vrijwilligers iets lekkers uit op alle kamers en organiseren een gezellige middag voor patiënten en hun bezoek. Zo waren onder anderen Caroline Kaart, Youp van ’t Hek, Kees van Kooten en Sonja Barend te gast. De bekende Nederlanders doen dit geheel belangeloos. Een van de vaste gasten op deze middagen is Otto Dethmers, verpleger op de dagbehandeling en pianist. Voor de patiënten zijn dit een mooie, ontspannen middagen.

Speciale projecten – Naast alle ‘standaard’ werkzaamheden zorgt de stichting voor extra fondsen voor speciale projecten als de Huiskamer, de olijfboom internettafel in de hal en hometrainers in de pantry’s.

De dames vonden het belangrijk dat de patiënten televisie konden kijken. Haagtechno schonk voor het 40-jarig bestaan in 1989 tweehonderd televisies. Op de foto neemt de heer Hulst, directeur van het Antoni van Leeuwenhoek, de televisies in ontvangst van Marguerite Sickinghe-van Eeghen, voorzitter van de stichting.

Kijk hier voor een overzicht van de speciale projecten van de laatste jaren.

Compassie – Dit beeldje, COMPASSIE, gemaakt door kunstenares Elly Hahn is het jubileumgeschenk ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan. Het is speciaal bestemd voor de verpleegkundigen, als blijk van onze grote waardering voor hun toewijding. Compassie is ook een kernwaarde van het werk van onze stichting.

Even bijkomen – Tot 2022 heeft Landal GreenParks ieder jaar een aantal bungalows ter beschikking gesteld. Patiënten konden samen met hun familie een midweek of weekeinde gratis doorbrengen in een bungalow. Even bijkomen in een gezellige omgeving en genieten van elkaar.